Ga naar de inhoud

Workshop Nieuwe dimensionele DSM-5*-diagnostiek bij persoonlijkheidsstoornissen

In deze workshop wordt het nieuwe dimensionele DSM-5-model behandeld en geoefend bij persoonlijkheidsstoornissen.

De workshop omvat:
    1. Een korte praktische inleiding Persoonlijkheidsstoornissen: meest opvallende indruk, kerngedrag en algemene definitie
    2. Het nieuwe dimensionele DSM-5*-model bij persoonlijkheidsstoornissen in hoofdlijnen en toepassing van de ‘geestelijke gezondheidsmeetlat’ (twaalf beperkingen in het persoonlijkheidsfunctioneren op het gebied van identiteit, zelfsturing, empathie en intimiteit) bij een vermijdende persoonlijkheidsstoornis
    3. Het nieuwe dimensionele DSM-5*-model bij persoonlijkheidsstoornissen in hoofdlijnen en toepassing van pathologische trekken bij een vermijdende en/of narcistische persoonlijkheidsstoornis
    4. Dimensionele diagnostische gegevens ordenen in schema van holistische theorie of casusconceptualisatie en de toepassing hiervan in de behandeling

DSM-5 bij persoonlijkheidsstoornissen is een tweeledig model, waarin naast de bekende classificatie een alternatief en nieuw dimensioneel model is ontwikkeld. Dit dimensionele model is wetenschappelijk beter en maakt een geïndividualiseerde beschrijving van de patiënt mogelijk. In dit model zijn er zes opvallende en goed te onderscheiden persoonlijkheidsstoornissen. Daarnaast zijn trekgespecificeerde persoonlijkheidsstoornissen die meer geïndividualiseerde mengbeelden van specifieke pathologische trekken recht doen. 

praktijkboek persoonlijkheidsstoornissen

Bij het zelf oefenen gebruiken we het Praktijkboek persoonlijkheidsstoornissen: DSM-5, diagnostiek, cognitieve gedragstherapie en therapeutische relatie (2015/2017). Er wordt praktisch geoefend met eigen casussen met een persoonlijkheidsstoornis.

Voor wie

Vereiste niveau van de deelnemers is minimaal gewoon lid van de VGCt of gelijkwaardig niveau in overleg met de docent. doelgroep: gezondheidszorg- en klinisch psychologen, psychotherapeuten, cognitief-gedragstherapeuten, psychiaters.

Erkenning

Erkend door de VGCt voor 5 uur, en door de FGzPt voor 5 uur, onder nummer 452640. Eindtoets: het stellen van een dimensionele DSM-5*-diagnose bij eigen casus met een persoonlijkheidsstoornis.

Datum: jaarlijks meerdere keren; Incompany in overleg
Tijd: 10.00 tot 16.15 uur (5 contacturen)
Studiebelasting: 1,5 uur (literatuur en toets)
Plaats: Ede, Incompany in overleg
Docent: Adriaan Sprey
Aantal deelnemers: 8 – 12
Prijs*: 225,- inclusief lunch

* Voor Incompany geldt een gunstig tarief, waarbij u reistijd en reiskosten van uw medewerkers bespaart. De Praktijk voor Opleiding, Therapie en Onderzoek, drs. A. Sprey, staat als onderwijsinstelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) en heeft daarmee BTW-vrijstelling.

Literatuur

Behalve de literatuur die u in de cursus krijgt, dient u te beschikken over het Praktijkboek persoonlijkheidsstoornissen (geheel herziene druk 2015 – 2017).

Kosten zelf aan te schaffen literatuur: € 71,95.

Meer weten?

Voor overleg over een incompany workshop in uw organisatie kunt u contact opnemen met Adriaan Sprey.

Workshop Nieuwe dimensionele DSM-5*-diagnostiek bij persoonlijkheidsstoornissen

    Adriaan Sprey Opleidingen