Ga naar de inhoud

Leertherapie

In de leertherapie gaat het (meestal niet om as I- of symptoomstoornissen, maar) primair om eigen persoonlijke reacties op de kerngedragingen van zowel patiënten als collega’s maar ook vrienden en familieleden. Eigen kerngedrag van de therapeut (bv. overmatig je best doen) en eigen kerncognities (bv. overmatige verantwoordelijkheid) worden aangeleerd in de eigen leergeschiedenis als reactie op de kerngedragingen en kerncognities van de ouders en de grootouders en belangrijke anderen. Kerncognities (Beck) worden intergenerationeel doorgegeven en leiden tot (on)bewuste en (on)zichtbare loyaliteiten bij de therapeut. We beginnen daarom de leertherapie met het samen maken van een eigen holistische theorie van de therapeut zelf en van een genogram van zijn of haar gezin van oorsprong. Zo nodig vul je op indicatie aanvullende testen in. Net als in elke therapie starten we met je eigen vraag om verheldering of verandering. Een dergelijke vraag komt voornamelijk voort uit de praktijk van de ontmoeting met je patiënten.

Vanuit je eigen holistische theorie wordt cognitief-gedragstherapeutisch zowel gewerkt aan de eigen interactie-allergieën bij je patiënten en huidige interacties vanuit zelfanalyse als aan het veranderen of accepteren van je eigen kerngedrag en eigen kerncognities. Bewust zijn van deze kerngedragingen en -cognities biedt doorgaans rust en overzicht in het therapeutisch contact. In de complexiteit van een therapeutische interactie biedt dit bewust zijn afstand en maakt efficiëntere interventies mogelijk.

Uiteraard wordt daarbij gericht aandacht besteed aan eigen gevoelens van bijvoorbeeld angst, irritatie en depressie en aan eigen (on)gewenst gedrag.

Leertherapie (individueel) is mogelijk als onderdeel van de opleiding van VGCt-leden (cognitieve gedragstherapeuten, klinisch psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en GZ-psychologen) én als onderdeel van de opleiding tot klinisch psycholoog, psychotherapeut en psychiater.

Stel je vraag alstublieft eerst via het contactformulier en neem daarna telefonisch contact op.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van ons opleidingsaanbod? Meld u dan aan voor onze updates.

Adriaan Sprey Opleidingen